lankytojų skaitliukas

2011 m. lapkričio 29 d., antradienis

Biržų rajono turizmo paslaugos


Apgyvendinimo paslaugos

            Biržų rajone apgyvendinimo paslaugas teikiančių įstaigų tinklas yra prastai išvystytas. 2008 metų pradžioje Biržų rajone veikė 1 trijų žvaigždučių viešbutis, 3 svečių namai ir 1 kaimo turizmo sodyba. Biržų rajono viešbutyje „Tyla“ paskaičiuoti aukšti numerių (viršijantys net Panevėžio apskrities rodiklius) ir vietų užimtumo koeficientai - atitinkamai 22,6 proc. ir 12,8 proc. Aukšti užimtumo koeficientai yra todėl, kad tai yra vienintelis viešbutis rajone su nedideliu kambarių (16) ir vietų (32) skaičiumi. Viešbutyje dažniausiai apsistoja verslo klientai, atvykstantys grupelėmis, kadangi svečių namuose ir kaimo turizmo sodyboje yra nedidelis vietų skaičius (atitinkamai 6 ir 10). Biržų rajone verslo turistų srautas nėra didelis, ir esamas viešbučio potencialas šiam rajonui yra pakankamas. Suteikti nakvynės paslaugas didesniam turistų srautui (40 – 100 žmonių grupėms) Biržų rajone nėra galimybių (išskyrus mokyklų bendrabučius).
            Kaimo turizmas Biržų rajone yra silpnai išvystytas. Kaip jau buvo minėta, Biržų rajone įregistruota tik viena – A. Podėnienės kaimo turizmo sodyba (A. Bukio sodybos įregistravimui nesutvarkyti žemės dokumentai). Tai moderni keturių kambarių sodyba, galinti suteikti nakvynę 10 žmonių. Ji įsikūrusi vietoje su nuostabiu kraštovaizdžiu – pušyne, prie upelio ir tvenkinių. Sodyba populiari tarp užsienio turistų, kurie ieško ramaus ir saugaus poilsio.
            Biržų rajone nėra motelių, kempingų ir jaunimo nakvynės namų. Tai lėtina autoturizmo, dviračių turizmo plėtrą regione. Turistų stovyklavietės, įrengtos paežerėse, paupiuose, yra labiausiai turistų mėgiamos poilsio gamtoje vietos. Rajono stovyklavietės prastai įrengtos: teritorijose trūksta tualetų, o esantys – nelabai patrauklūs. Nėra apšvietimo, trūksta geriamo vandens šulinių.

Maitinimo paslaugos

            Atsižvelgiant į vietinių gyventojų perkamąją galią, Biržų rajone maitinimo įmonių skaičius yra pakankamas (10). Stambiausia iš jų kavinė „Apaščia“.
miesto ir rajono maitinimo įstaigų kainos, palyginus su kitų apskrities miestų maitinimo įstaigų kainomis, yra žemos. Didžioji maitinimo paslaugas teikiančių įstaigų dalis nepritaikyta užsienio turistams: nėra meniu užsienio kalbomis, aptarnaujantis personalas nemoka anglų kalbos. Biržų rajone nėra tradicinius rajono patiekalus pristatančių maitinimo įstaigų, kurios taptų patrauklios rajono svečiams.

Informavimo paslaugos

            Informaciją apie Biržų rajone teikiamas turizmo paslaugas, turistinius maršrutus ir lankomus objektus bei vietoves renka, kaupia ir nemokamai skleidžia Biržų rajono ir Panevėžio apskrities turizmo informaciniai centrai. Turistai Biržų internetiniame tinklapyje taip pat gali rasti reikalingą informaciją apie Biržų rajono lankytinas vietas, maitinimo apgyvendinimo ir kitas turizmo paslaugas teikiančias įstaigas, organizuojamus renginius ir svečiams svarbių institucijų kontaktinius telefonus bei įvairius maršrutus ir pramogas Biržų rajone. Tinklapis sukurtas tik lietuvių kalba, angliška dalis retai atnaujinama, todėl užsienio turistams yra mažai naudinga. Dėl lėšų trūkumo nepakankamai vykdoma leidybinė-informacinė veikla, neužtikrinanti efektyvios informacijos sklaidos apie Biržų rajoną.
            Teritorinę informacinę sistemą sudaro informaciniai stendai, ženklai, nuorodos į lankytinas vietoves. Nors dauguma rajono pagrindinių lankytinų objektų turi informacinius kelio ženklus bei nuorodas, tačiau visi jie – tik lietuvių kalba. Rajono turistiniuose žemėlapiuose trūksta informacijos tikslumo, aukštesnio kartografinio ir poligrafinio lygio, dalis kelių, vedančių į turistinius objektus, nėra pažymėti.

Pramogų paslaugos

            Turistinių pramogų infrastruktūra Biržų rajone nėra išplėtota – mėgstantys įvairesnius įspūdžius ir pasilinksminimus neturi kur pramogauti. Viena iš laisvalaikio praleidimo paslaugų yra ekskursijų, kurios leidžia susipažinti su Biržų rajonu, organizavimas.
            Organizuojami sekantys ekskursijų maršrutai. Ekskursijos „Keliaukime į žemės gelmės muziejų“ (maršruto ilgis – 22 km, trukmė – 2 val.) metu aplankoma Biržų pilis, Astravo dvaro rūmai bei vietovės su susiformavusiais unikaliais kraštovaizdžio elementais - karstinėmis įgriuvomis. Kitas maršrutas – 80 km ilgio ekskursija po regioninį parką. Per Biržų  pilies  kultūrinį  rezervatą, Širvėnos  ir  Karajimiškio  kraštovaizdžio  draustinius  bei  Biržų  urbanistinį  draustinį. Aplankoma  tik  mažą  Biržų  regioninio  parko  teritoriją. Aplankius pirmame maršrute minėtas vietas, kelionė pratęsiama keliaujant į Pabiržę, Likėnus, Kirdonėlius, Ąžuolpamūšės piliakalnį, kurio teritorijoje įrengtas 1 km ilgio botaninis sodas.
            Taip pat siūlomi vandens maršrutai Nemunėlio ir Apaščios upėmis. Plaukiant Apaščia teks įveikti keletą upės slenksčių bei kliūčių - nuvirtusius medžius, buvusios užtvankos liekanas. Galima pasigrožėti bundančia gamta, išvysti dolomitinius skardžius, buvusio dvaro liekanas, įveikti Nemunėlio ir Apaščios santaką, bei pasimėgauti kitais laisvalaikio gamtoje malonumais.

Kitos rekreacijos ir turizmo paslaugos

            Biržuose yra aeroklubas, teikiantis skraidymo sportiniais lėktuvais paslaugas. Ši paslauga nėra plačiai reklamuojama ir yra orientuota į tam tikrą turistų kontingentą.
            Laukinių žvėrių medžioklė ir žvejyba, kaip turistams teikiama pramoga, Biržų rajone nėra išvystyta, nors tiek vasarą, tiek žiemą puikios sąlygos ir medžioklei, ir žvejybai. Biržų rajone vandens pramogų mėgėjams nėra teikiamos jokios paslaugos. Tai lemia gamtosauginiai apribojimai bei seklios upės.
            Biržų rajone yra daug smulkių verslo objektų, nemažai verslininkų į rajoną atvyksta dalyvauti konferencijose. Nors kiekvienai apgyvendinimo įstaigai svarbu turėti konferencijų salę, vienintelę konferencijų salę rajone turi viešbutis „Tyla“.
            Sportinių žaidimų infrastruktūra Biržų rajone nėra išvystyta. Biržų miesto ir rajono turistinėse zonose nėra krepšinio, teniso, golfo, tinklinio bei kitų žaidimų aikštelių turistams. Biržų rajone 2004 metų rudenį įkurtas dviračių nuomos punktas, kurio dėka padidėjo nuomojamo turistinio inventoriaus pasiūla. Rajone nėra nei vienos dviratininkams pritaikytos dviračių trasos bei šiems žygiams reikalingų žemėlapių. Biržų rajonas nepasiruošęs priimti žiemos sporto mėgėjus – nėra nutiestų slidinėjimo trasų ar įrengtų nusileidimo trasų kalnų slidinėjimui su keltuvais.
            Biržų kultūros centras – labiausiai lankoma kultūros įstaiga rajone. Kultūros centro pastate įrengta kino teatro salė. Kultūros centruose dirba 52 kultūros darbuotojai ir analizuojamu laikotarpiu šis rodiklis nekito. Kultūros centro darbuotojai aktyviai bendradarbiauja su švietimo įstaigomis, įvairiomis organizacijomis, tiria gyventojų poreikius, ieško naujų laisvalaikio užimtumo formų. Kultūros centras ir jo aplinka pritaikyta centro darbuotojams ir lankytojams - jų patogumui įrengtos 2 automobilių stovėjimo aikštelės. Žmonės su fizine negalia į kultūros centrą patenka specialių privažiavimų dėka.
            Unikali edukacinė programa suaugusiems „Žaldoko alus“. Jos metu susipažinsite su senosios aludarystės reikmenimis ir aukštaičių vaišingumą menančiomis tradicijomis. Susėdę už balta staltiese padengto stalo, paskanausite biržietiško alaus, sūrio ir naminės duonos. Kartu su folkloro ansambliu „Siaudela“, propaguojančiu archajinį krašto etnomuzikavimo savitumą ir vaišių dainas, galėsite skudučiuoti, pūsti ragus, padainuoti ir pašokti. Programa "Žaldoko alus" užsakoma grupėms (20 ir daugiau žmonių) tik iš anksto susitarus. Programos "Žaldoko alus" trukmė - 45 min.
            Biržų rajone yra išplėtotas bibliotekų tinklas. Rajone veikia 35 bibliotekos: Savivaldybės viešoji biblioteka (SVB), įsikūrusi atstatytuose Biržų tvirtovės rūmuose (pav. 29) ir turinti 2 miesto ir 32 kaimo filialus. Viešojoje bibliotekoje veikia 4 skyriai: skaitytojų aptarnavimo, bibliografijos-informacijos, vaikų literatūros bei knygų tvarkymo ir komplektavimo. 2003 metais rajono bibliotekose skaitė 8 690 suaugusių ir 1019 jaunimo skaitytojų.
           

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą